Blog

Bódítás a távolból – a félénk magyar szürkemarha esete


Van, hogy az állatorvosnak a legnagyobb nehézséget nem a betegség gyógyítása, hanem maga az állat, annak megközelítése okozza. A vad vagy túlságosan félénk állatok gyógyszerezése, bódítása sok esetben komoly kihívást jelent, azonban létezik egy eszköz, amivel a nehéz esetek is megoldhatóak. Érdekes módon erre a célra nem egy új technikai vívmány, hanem egy ősi, egyszerű szerkezet bizonyult a legmegfelelőbbnek: a FÚVÓCSŐ. A fúvőcső a természeti népek egyszerű fegyvere, ami egy vékony csőből áll, ami alkalmas könnyű lövedék, vagy nyíl kilövésére.

Állatorvosi gyakorlatban ezt egy speciális, erre a célra készült repülő fecskendővel használjuk. A repülő fecskendő kialakítása eltér a hagyományos injekciókhoz használtakétól, ez az izomba érve automatikusan leadja a hatóanyagot az állatba. A fecskendő pontosan illeszkedik a fúvócsőbe, melyet a szájhoz illesztve a lövedéket megfelelő technikájú, nagy erővel történő kilégzés segítségével repítjük az állatba. A lőtávolság akár 10 m is lehet, ezt a fúvőcső és a töltött fecskendő paraméterei mellett a meghajtó személy ereje, vitálkapaciátása határozza meg leginkább. A különböző méretű fecskendők és fúvócsövek segítségével mind a kisállatokat, mind a nagyállatokat hatékonyan bódíthatjuk.

Praxiunkat egy olyan kéréssel keresték meg, hogy vizsgáljuk meg egy félénk ( :D ) magyar szürkemarhát. Az állat 2 hete sántított, viszont még a gazdájának sem hagyta magát megközelíteni. A fúvócső segítségével azonban erre nem is volt szükség, az állatot a távolból sikeresen elbódítottuk, majd a vizsgálat után megkaphatta a szükséges kezelést.

Teljes körű állatorvosi ellátás

  • Márkói rendelő: (+36) 30 372 1273
  • Zirci rendelő és mobil praxis: (+36) 30 601 1365
  • E-mail:
  • Weboldalunk: markoiallatorvos.hu
  • Facebook-oldalunk »
© Minden jog fenntartva
Weboldal: